Fordøjelsesproblemer

Oplever du udfordringer i forbindelse med et måltid som eksempelvis oppustet mave, træthed, opstød, luft i maven, mavesmerter, hovedpine eller lignende, kan det skyldes fordøjelsesproblemer. 

Vejen til en sund fordøjelse kræver først og fremmest, at man finder ud af, hvad der skaber fordøjelsesproblemerne. Symptomerne på fordøjelsesproblemer går ofte ud over humøret, din energi og generelle velvære. Samtidig kan fordøjelsesproblemer på længere sigt skabe konsekvenser for dit helbred, og mavens sundhed kan være afgørende for din krops generelle velbefindende. 


Første skridt i kampen mod fordøjelsesproblemer er at være opmærksom på sin krops signaler og hvornår, man oplever ubehag. Hos Kost og kroppen, gennemgår vi sammen dine symptomer og kigger på din krop som helhed og din livshistorie. Herefter finder

frem til eventuelle løsningsforslag på dine fordøjelsesproblemer, der kan forbedre symptomerne eller helt fjerne dem. Gennem blandt andet kost, motion og tilskud,

sørger vi for, at din krop finder tilbage i balance.

Længerevarende fordøjelsesproblemer

Ofte kan udfordringer med fordøjelsen føre til andre udfordringer i form af irritabel tyktarm, andre kroniske tarmsygdomme, gigtsygdomme, psoriasis, flere autoimmune sygdomme med mere.

Med andre ord er en sund fordøjelse lig med en sund krop, og du kan herigennem opnå flere forskellige fordele. Fordøjelsesproblemer kan være årsag til flere forskellige alvorlige sygdomme, og derfor kan man ved hjælp af en skræddersyet kostplan beskytte og forebygge nogle af de betændelsestilstande, der kan være forstadier til disse. En del af kroppens immunforsvar sidder i maven, og derfor kan fordøjelsesproblemer gøre din krop mere modtagelig overfor forskellige vira og forkølelser. Omvendt vil en sund tarmflora styrke din krops immunforsvar. 

fordøjelsesproblemer behandling oppustethed

Ingen kroppe er ens

Alle maver er forskellige, og årsagen til fordøjelsesproblemer kan derfor skyldes flere forskellige omstændigheder. Det er dog bevist, at man med en sund tarmflora og fordøjelse kan styrke både knogler og hjerte. Derudover oplever flere, at de med en sund fordøjelse bedre kan afgøre, hvorvidt kroppen er sulten eller mæt, hvilket skaber en bedre balance i dit system. 

Når du indgår i et behandlingsforløb hos Kost og kroppen skal du først svare på en række uddybende spørgsmål forud for den første konsultation. Dette gør vi for at sikre, at vi finder ind til netop dine fordøjelsesproblemer. Herefter tager vi en snak om dine udfordringer, hvorefter jeg udarbejder en kostplan specifikt til dig og dine mål. Jeg tilbyder desuden alle klienter en gratis intro-samtale, inden de indgår i et forløb hos Kost og kroppen. Skal vi tage en snak om dine fordøjelsesproblemer og løsningen herpå, kan du derfor helt uforpligtende booke en gratis samtale. 

Hyppige årsager til fordøjelsesproblemer

Som nævnt er ingen maver ens, og det kræver derfor en individuel samtale for at finde ind til netop dine fordøjelsesproblemer.

Dog er der nogle kendte årsager, som kan være skyld i, at du oplever udfordringer med din fordøjelse. 

En hyppig årsag til fordøjelsesproblemer er stress. Kroppen reagerer ofte negativt, når den udsættes for stress, hvilket kan sætte sig på dine tarme og skabe uro i dit system. Stress kan komme til udtryk gennem forstoppelse, opkast, mavekramper eller diarré. Diarré opleves tit ved akut stress som eksempelvis før en eksamen. Tænk derfor over, om du kan nedsætte dit stressniveau i løbet af din hverdag for at afhjælpe dine fordøjelsesproblemer. 

En anden hyppig årsag til fordøjelsesproblemer er manglende væskeindtag. Flere danskere har problemer med at opnå det korrekte indtag af væske på en dag, som bør ligge på mellem 1,5 og 2 liter om dagen inklusiv kaffe og te. Ved at ændre på mængden af væske, kan du hjælpe din fordøjelse godt på vej. Du kan dog opleve, at du skal på toilettet hyppigere, når du øger dit vandindtag. Med tiden vil dette dog blive stabiliseret i takt med, at kroppen vænner sig til det. 

Det skal dog siges, at folk med fordøjelsesproblemer ofte skyldes en kombination af flere forskellige faktorer, og stress og væskeindtag er ikke altid en løsning på problemerne. For at finde ind til kernen i dine problemer, er det derfor nødvendigt at gennemgå dine personlige udfordringer og kostsammensætning.

Løsningen på fordøjelsesproblemer er oftest en livsstilsændring, og det tager tålmodighed og vilje for at finde frem til, hvordan dine symptomer kan afhjælpes gennem ændring i kosten. Skal vi tage en snak om dine fordøjelsesproblemer? Book en gratis og uforpligtende intro samtale, hvor vi gennemgår dine udfordringer, og den behandling jeg kan tilbyde dig som klient hos Kost og kroppen.

Symptomer på fordøjelsesproblemer: 

  • Hovedpine
  • Kvalme
  • Oppustet mave
  • Nedsat appetit
  • Depression

Mulige årsager til fordøjelsesproblemer

  • Nedsat peristaltik (muskelbevægelser)
  • Lave indtag af fiber- og væskeindtag
  • Ændring i tarmens tarmbakterier (mikroflora)
  • Overfølsomhed for fødevarer
  • Hos ældre med ændret tarmflora /aldersbetinget pga. ændret tarmbakterier sammensætning

Ofte kan udfordringer med fordøjelsen føre til andre udfordringer i form af irritabel tyktarm, andre kroniske tarmsygdomme, gigtsygdomme, psoriasis og flere autoimmune sygdomme. 

Behandling af fordøjelsesproblemer

Behandling mod fordøjelsesproblemer er en stor og omfattende proces, hvor mange ting skal spille sammen, for at vi kan nedbryde de næringsstoffer, som vi indtager gennem maden bestående af kulhydrater, proteiner og fedt.

Flere forskellige biokemiske processer i kroppen skal fungere såsom den rette mængde mavesyre, enzymer, tarmbakterier og tarmbevægelserne, der hjælper føden gennem kroppen og meget mere. Så selvom vi spiser sunde råvarer og gør det godt for vores krop, kan der være omstændigheder, der gør, at de gode næringsstofferne ikke bliver frigivet, da de ikke bliver nedbrudt i tilstrækkelig grad til, at vores krop kan optage dem.

helle@kostogkroppen.dk – 40369903